När ett äktenskap tar slut eller ett samboförhållande upphör ska de gemensamma tillgångarna fördelas. Har man varit gift ska bodelning ske. Har man varit sambo måste man inom ett åt från det att samboförhållandet upphörde begära bodelning, annars är det för sent. Om du har frågor och funderingar kring bodelning, tveka inte att höra av dig till oss.
Powers advokatbyrå arbetar både som ombud i frågor som rör bodelning och åtar sig uppdrag som bodelningsförrättare.
Bodelningsförrättarens uppdrag
En bodelningsförrättare ska i första hand hjälpa er att komma överens om en fördelning av era tillgångar. Bodelningsförrättaren är neutral mellan er och företräder inte någon av parterna.
Enligt Äktenskapsbalken är all egendom som inte är enskild egendom giftorättsgods och ska fördelas mellan parterna. Enskild egendom kan vara sådant man har ärvt eller fått med ett förbehåll i testamente eller gåvobrev om att egendomen ska vara mottagarens enskilda. Det kan också vara sådan egendom som man genom ett äktenskapsförord har gjort till enskild egendom.
För sambor fungerar det lite annorlunda. För sambor gäller att endast gemensam bostad och gemensamt bohag (möbler mm) ska ingå i en bodelning. Andra tillgångar, så som bilar eller sommarstugor, ingår inte i detta. Den senare egendomen kan man dock samäga.
Vill du veta mer om hur man upprättar sådana här dokument som testamente, äktenskapsförord, samboavtal och föravtal eller gåvobrev, kontakta oss här.
Även skulder ska beaktas i bodelningen.
Beslut och tvångsfördelning
Kan ni inte komma överens om hur era tillgångar ska fördelas kan bodelningsförrättaren tvångsfördela dem. Det betyder att bodelningsförrättaren tittar på hur varje part vill ha det och prövar utifrån lag hur egendomen ska fördelas. När bodelningsförrättaren har fattat ett beslut, får ni ta del av det. Om ni inte är nöjda med beslutet kan det klandras till domstol inom fyra veckor från det att ni tog del av det.
Efter beslut
Klandras inte beslutet men den som ska utge egendom ändå inte gör det får man vända sig till Kronofogdemyndigheten för att begära verkställighet. Bodelningsförrättarens beslut är dock inte en så kallad exekutionstitel och vägrar motparten i alla fall att utge egendom kan man behöva gå till domstolen för att be den fastställa att beslutet ska gälla och på så sätt tvinga parten att utge egendomen. Denna process är bodelningsförrättaren inte involverad i.
Kostnader
Det är ni som ska bodela som ska betala bodelningsförrättarens kostnader. Ni svarar solidariskt för dessa. Det betyder att ni som huvudregel ska stå för kostnaderna gemensamt, med hälften vardera. Men om en av er inte betalar kan bodelningsförrättaren kräva betalning av den andra personen. Om det skulle hända kan du sedan kräva pengarna från din motpart.
Ofta vill en bodelningsförrättare ha förskott vilket kan vara bra att tänka på om man ansöker om att en bodelningsförrättare ska förordnas. Oftast debiterar bodelningsförrättare ett arvode per timma. Hur mycket en bodelningsförrättning kan kosta är svårt att säga exakt. Det beror på hur komplicerat ärendet blir och hur många och vilken typ av åtgärder en bodelningsförrättare måste vidta. Det finns sällan möjlighet att få hjälp från staten att betala för en bodelningsförrättare, men i vissa fall kan man få så kallad ersättningsgaranti. Du kan läsa mer om det på domstolens hemsida här.
Om du vill veta mer, tveka inte att kontakta oss på info@advokatpowers.se