När någon lämnar oss, lämnar de också efter sig tillgångar och skulder, kanske ett hus och ett bolån. Dessa tillgångar och skulder utgör det s k dödsboet och ska förvaltas av de efterlevande dödsbodelägarna. Dödsbodelägarna består av familjemedlemmar och släktingar, så som efterlevande make/maka, andra arvingar så som barn, universella testamentestagare eller, om det inte finns några arvingar, Allmänna arvsfonden.
Ibland kommer dödsbodelägarna inte överens eller, av annan anledning, saknar möjlighet att förvalta boet, utreda det och avveckla det. Vid sådana tillfällen kan en boutredningsman stiga in efter ansökan av en eller flera dödsbodelägare vid tingsrätten i den domsaga där den avlidne var folkbokförd. Det finns ingen blankett för en sådan ansökan men du kan läsa mer om hur du ansöker här, på Domstolsverkets hemsida.
Det är här vi kommer in. Vi åtar oss uppdrag som boutredningsman och skiftesman vilket innebär att vi förvaltar, utreder och avvecklar dödsbon. Vi åtar oss också uppdrag som ombud i tvister som rör dödsbon.
Bouppteckning och bodelning
Boutredningsmannen kan också upprätta en bouppteckning och, när det är relevant, bodela. Det gör man om den avlidne var gift eller sambo. Om det finns en efterlevande sambo måste denne begära bodelning senast vid bouppteckningen. Om den avlidne var gift ska man alltid bodela, förenklat.
Vad gör en boutredningsman i praktiken? Som boutredningsman vidtar vi, i korta drag, alla åtgärder som är nödvändiga för att kunna förvalta, utreda och avveckla dödsboet. Boutredningsmannen företräder också dödsboet gentemot tredje man, t ex en markägare eller en borgenär som har ett krav mot dödsboet. Uppdraget kan innebära sådant som att se till att dödsboets räkningar betalas, att värdera och sälja egendom, att utreda och klarlägga juridiska frågeställningar eller att utreda var egendom tagit vägen.
Boutredningsmannen har ganska vid behörighet och befogenhet att agera för att förvalta, utreda och avveckla dödsboet. För vissa större beslut, t ex om att sälja en fastighet, måste boutredningsmannen fråga dödsbodelägarna om lov eller ansöka om lov hos tingsrätten.
Boutredningsmannens mål med uppdraget är att förbereda boet för skifte och att avveckla dödsboet. Ett dödsbo kan avvecklas först när samtliga egendomar är avyttrade eller skiftade och den sista skattedeklarationen genomförd. Ägde dödsboet egendom år 2020 ska dödsboet deklarera skatt år 2021. Ibland kan ett dödsbo finnas kvar en längre tid. Det kan t ex ske om dödsboet har en verksamhet som ska drivas vidare eller om det finns många komplicerade frågor att ta ställning till.
Boutredningsmannens kostnader
Dödsboet svarar för boutredningsmannens kostnader. Boutredningsmannen har rätt till skälig ersättning. De flesta boutredningsmän debiterar ett timarvode. Det är inte möjligt att säga exakt hur mycket arbetet kommer att kosta eller hur lång tid det kommer att ta eftersom det beror på hur mycket arbete som krävs för att utföra uppdraget att förvalta, utreda och avveckla boet.
Vill du veta mer, tveka inte att kontakta oss på info©advokatpowers.se